DANSKE SCENOGRAFER

Dansk Kunstnerråd går også ind i YouSee-sagen

Som vi tidligere har oplyst, er Danske Scenografer sammen med mange andre kunstnerforbund dybt berørte af og forargede over YouSee’s handlinger i den verserende sag, hvor de har opsagt alle aftaler med Copydan, men dog fortsat viser indhold uden aftale.

Vi følger sagen tæt og undersøger nu forskellige muligheder. Læs bl.a. vores pressemeddelelse her.

Også Dansk Kunstnerråd, som Danske Scenografer er en del af, er nu gået ind i sagen og bakker kunstnerne og rettighedshaverne op.

Dansk Kunstnerråds forperson, Søren Bang Jensen, udtaler bl.a.: ”YouSees handlinger lige nu svarer til, at du går ind i en butik, tager en vare på hylden og siger til ekspedienten, at du kommer tilbage og betaler, når I er blevet enige om en pris om fem-syv år. Det er både urimeligt og ulovligt, og det kan vi ikke acceptere”

Han udtaler ligeledes: ”De rettighedsmidler kunstnerne opnår, hver gang YouSee bruger værker skabt af dramatikere, instruktører, skuespillere, komponister osv., kan udgøre op mod 25% af kunstnernes årlige indkomst. Derfor har den her strid alvorlige økonomiske konsekvenser for kunstnerne.”

Læs den fulde artikel på Dansk Kunstnerråds hjemmeside her.

Sagens fakta – og hvorfor YouSee’s 265 mio. ikke kan fordeles!

Sagen er vigtig og principiel og kan have – og har allerede – konsekvenser for vores medlemmer, der netop modtager andele af de penge, som YouSee retteligt bør betale for at vise de ophavsretlige beskyttede værker.

Faktum er fortsat, at YouSee har bragt alle aftaler til ophør fra og med 1. april 2024. Derfor bruger YouSee rettigheder og indhold i deres tv-pakker uden aftale. At videresælge rettigheder og indhold uden aftale med og tilladelse fra rettighedshaverne er at drive pirat-virksomhed.

Selvom YouSee efter deres pressemeddelelse har skyndt sig at sende en masse penge til Copydan (rettighedshaverne), som angiveligt skal gøre det ud for den manglende betaling, er faktum det, at disse beløb ikke kan fordeles til rettighedshaverne. Det kan de ikke, fordi det ikke er specificeret, hvad betalingen dækker over, ligesom YouSee vil kræve en tilbagebetaling af beløbet på de 265 mio. kr., hvis retssagen falder ud til deres fordel om 5-7 år.

Overførslen er beløbet ændrer derfor ikke på situationen – YouSee har ikke siden 1. april 2024 betalt for al det indhold, de fortsat viser i deres tv-pakker. Det går ud over rettighedshaverne, som vil mangle disse penge, der netop er betaling for brugen af deres ophavsretligt beskyttede værker.

På Copydans hjemmeside kan du få indsigt i sagens detaljer.

Vores medlemmer og øvrige interesserede er altid velkomne til at kontakte sekretariatet eller forperson Carsten Burke Kristensen på ds@scenograf.dk, hvis der er spørgsmål eller bemærkninger til sagen.