DANSKE SCENOGRAFER

Hvornår bliver freelanceres arbejdsforhold taget alvorligt?

Freelanceres arbejdsvilkår: Et særligt aspekt ved kunst- og kulturbranchen, er de mange løstansatte/freelancere/enmands virksomheder. Her er der tale om mennesker, som ofte er ansatte fra projekt til projekt. Det byder på særlige udfordringer for den enkelte. Der er ofte tale om individuelle forhandling omk. løn- og arbejdsforhold. Og sikkert på flere arbejdspladser på en gang, med hver deres tilgange. Det betyder at freelancerne let kan falde igennem den personalepolitik, der vedrører de fastansatte på arbejdspladsen. Og derfor måske ikke har et sted at henvende sig med problemstillinger f.eks vedrørende arbejdsmiljø. Er det den chef man lige har forhandlet med, man skal gå til? Og derved kunne få et label som vanskelig, og miste potentielle jobs i fremtiden. Er det bestyrelsen? Er der en HR afdeling, som kan/kan ikke håndtere enkelt henvendelse fra freelancere på midlertidig gennemrejse? Omfatter en APV freelancerne? Der mangler ofte et engagement fra de store fagforbund i forhold til disse projektansatte kunst – kulturmedarbejdere. Der bliver flere og flere projektansatte over en bred kam på arbejdsmarkedet – vil jeg påstå. Hvornår bliver freelanceres arbejdsforhold taget alvorligt.

Sådan har Danske Scenografers forperson, Carsten Burke Kristensen, ytret sig omkring freelanceres arbejdsvilkår i forlængelse af et debatindlæg af Anne-Mette Wehmüller, medlem af DM’s hovedbestyrelse og en af kandidaterne til formandsposten i DM, der bl.a. gør opmærksom på, at der i kunst- og kulturbranchen er kommet fokus på at kigge på hele fødekæden i en organisation, hvis man vil sikre et godt psykisk arbejdsmiljø.

Du kan læse debatindlæg og kommentar her på Kulturmonitor.

Danske Scenografer arbejder for at varetage medlemmernes faglige og kunstneriske interesser af enhver art – både de generelle arbejdsvilkår, jeres ophavsrettigheder og ikke mindst at fremme kollektive og individuelle interesser på arbejdsmarkedet. Foreningens formål står beskrevet i vedtægternes § 2, stk. 2.

Det er ud fra denne formålsbestemmelse, bestyrelsen iværksætter strategiske indsatsområder. Selvom vi er en lille forening, har vi store ambitioner om at skabe forbedrede vilkår for vores medlemmer. Indsatsområderne er dynamiske, afhængigt af vores ydre omgivelser og behov, men lyder i skrivende stund sådan:

  • Bæredygtighed, AI og uddannelse
  • Arbejdsmiljø – trivsel og rammebetingelser
  • Synlighed om faget og kollegial omsorg
  • Rettighedspositionering
  • Overenskomster og standarder

Vi arbejder med fokusområderne på forskellige fronter. Blandt andet politisk. Det er vigtigt, at vi får skabt synlighed omkring forholdene og jeres vilkår som løst ansatte hos arbejdsgivere, der ofte lever af statsstøtte.