DANSKE SCENOGRAFER

Kunstneres økonomiske usikkerhed og ulighed i fokus

Danmarks Statistik offentliggjorde i december en ny opdatering af Kunstnere i Danmark, der sætter fokus på kunstneres indtægtskilder og økonomiske vilkår. Tallene bekræfter det, vores medlemmer og andre kunstnere allerede oplever: Kunstnerisk arbejde er præget af økonomisk usikkerhed og mange forskellige indtægtskilder og kønsbaserede indkomstforskelle. Læs den fulde statistik på Danmarks Statistiks hjemmeside.

Statistikken viser, at kunstneres indkomst er sammensat på meget forskellig vis:

  • 40 % af kunstnere får over 90 % af deres årlige indkomst fra lønindkomst.
  • 10 % af kunstnere har pension eller offentlige ydelser som deres primære indkomst.
  • 50 % af kunstnere er kombinatører, hvilket betyder, at deres indkomst består af en kombination af flere kilder som løn, overskud fra selvstændig virksomhed, honorarer, legater og rettighedsbetalinger.

Især inden for Film og TV er kombinationsindtægter udbredt – hele 67 % af kunstnere i denne branche har flere forskellige indtægtskilder som deres væsentligste økonomiske grundlag.

Statistikken viser også, at kunstnere, der får 75-100 % af deres indkomst fra kunstnerisk virke, har den højeste gennemsnits årsindkomst på 548.000 kr. Dog viser tallene også en stor spredning, hvor få kunstnere har en meget høj indkomst, mens flertallet ligger langt lavere – en skævvridning, der bliver tydelig i forskellen mellem gennemsnits- og medianindkomster.

Desværre viser statistikken, at der fortsat er betydelige indkomstforskelle mellem mænd og kvinder i kunstbranchen:

  • En mandlig kunstners gennemsnitsindkomst er 444.000 kr., mens den for kvindelige kunstnere er 384.000 kr.
  • De største forskelle findes inden for Film og TV samt Billedkunst og formgivning, hvor mænd i gennemsnit tjener 20 % mere end kvinder.
  • Inden for Musik tjener mænd 19 % mere end kvinder, hvis de har kombinationsindtægter som primær indtægtskilde, men forskellen falder til 8 %, hvis løn er den væsentligste indkomstkilde.

Dette understreger behovet for øget fokus på ligestilling og retfærdige vilkår i kunst- og kulturbranchen.

Kunstnere i Danmark er en vigtig statistik, der bidrager til at skabe større indsigt i kunstneres økonomiske virkelighed. Statistikken er udviklet i samarbejde med Dansk Kunstnerråd og dækker kunstnere, der er medlem af en kunstnerorganisation, modtager rettighedsmidler eller har modtaget legater fra Statens Kunstfond.

Den nye opdatering bekræfter, at kunstnere opererer i en økonomisk struktur, der ikke altid passer til gængse beskæftigelseskategorier. Danske Scenografers medlemmer – scenografer, lyddesignere, kostumedesigner m.fl., der arbejder indenfor udstilling, scenekunst og/eller film/tv er, ligesom mange andre kunstnere, afhængige af kombinerede indtægtskilder, hvilket gør det svært at navigere i et arbejdsmarked og socialt sikkerhedsnet, der primært er indrettet til lønmodtagere.

Danske Scenografer vil i den kommende tid dykke yderligere ned i tallene, særligt også for vores ‘egne grupper’, så vi kan fokusere vores indsatser og dialoger yderligere med henblik på at forbedre vores medlemmers arbejdsvilkår.

Få adgang til den fulde statistik her.

Læs eller genlæs også vores tidligere nyhed vedr. ‘Kunstnere i Tal’, hvor du også kan finde den tidligere rapport, som beskriver statistikken.