DANSKE SCENOGRAFER

Moms på rettighedsvederlag – pressemeddelelse fra Danske Scenografer 7. november 2024

I går, den 6. november 2024, fremsatte skatteministeren et lovforslag, som i korte træk går ud på, at der fra 1. januar 2025 indføres moms på rettighedsvederlag, der ikke er forvaltet af den enkelte kunstner, men som forvaltes af kollektive organisationer. Det vil derfor have store konsekvenser for vores medlemmer og administrationen. Vi kende ikke det fulde omfang af disse konsekvenser endnu, men har igangsat en kortlægning af disse.

Lovforslaget har været fremsat og på tale siden 2021. Kunst- og kulturbranchen har på tværs og løbende haft initiativer mhp. at oplyse politikerne om de store negative konsekvenser. Der har været lyttet tidligere, desværre er det ikke tilfældet nu.

Danske Scenografer har derfor i dag udsendt følgende pressemeddelelse for at skabe opmærksomhed og fokus på lovforslagets mange uheldige konsekvenser. Det er vores håb, at vi hermed kan få politikerne i tale.

PRESSEMEDDELELSE FRA DANSKE SCENOGRAFER: Lovforslag om moms på rettighedsvederlag til kunstnere hastes igennem til stor skade for både kunstnere, borgere og erhvervslivet

Den 6. november 2024 har skatteminister Rasmus Stokholm fremsat et omstridt og tidligere tilbagetrukket lovforslag om ændring af momsloven (L 82 – Ændring af reglerne om forfattervirksomhed og kunstnerisk aktivitet).

Der henvises til tidligere høringssvar fra 2021, hvor lovforslaget første gang blev fremsat. Nu mener skatteministeriet, at der skal handles hurtigt og foreslår derfor ikke en ny høringsrunde, ligesom lovforslaget er fremsat til at træde i kraft allerede pr. 1. januar 2025. 

Danske Scenografer er bekymret for lovforslagets konsekvenser og rækkevidde. Vi opfordrer derfor både skatteministeriet og Folketinget til at udsætte processen, så der er mulighed for at lave en grundig gennemgang af konsekvenser, både overfor kunstnerne, der fremover vil se ind i væsentlig reducerede vederlag for brug af deres ophavsretlige beskyttede værker, overfor borgere, der vil se ind i dyrere og dermed også færre adgange til kunstnerisk indhold og ikke mindst i forhold til administrationen bag de kollektive forvaltnings- og medlemsorganisationer, der skal indrette sig væsentlig anderledes end i dag, hvor de som non-profit medlemsorganisationer ikke har mulighed for at momsafregne.

Danske Scenografer anerkender EU-domstolens praksis, men understreger, at en momspligt på ophavsretsvederlag vil få vidtrækkende konsekvenser for den kunstneriske branche, herunder også mange af vores medlemmer, der bl.a. laver production design og scenografi til film og tv.

I over 50 år har branchen været indrettet efter en momsfritagelse på området, og en pludselig ændring vil påvirke kulturøkonomien markant og skabe omfattende administrative udfordringer.

Vi opfordrer derfor til en grundig gennemgang af konsekvenserne, ligesom det er afgørende, at processen sker i tæt dialog med relevante parter i branchen.

Desuden udtrykker forbundet bekymring for de administrative og økonomiske byrder, som momspålæggelsen vil medføre for både organisationer og individuelle kunstnere. Øgede udgifter til bogføring og rådgivning vil betyde mindre økonomisk råderum for kunstnerne, hvilket ifølge Danske Scenografer ikke er afspejlet i lovforslagets konsekvensanalyse.

Skatteministeren begrunder lovforslagets gennemførelse som følge af EU-lovgivning.

Danske Scenografer har sammen med øvrige brancheaktører allerede ved brev af 6. september 2024 rakt ud til skatteministeren, hvor vi har gjort opmærksom på, at der ifølge EU Kommissionen ikke er hverken EU-domme eller EU-Kommissionsbeslutninger, som forpligter Danmark til at ændre reglerne om moms på kunstneres rettigheder. Det er udelukkende Danmarks egen afgørelse. Danmark kan selv afgøre om man vil indføre denne moms helt eller delvis. Denne vurdering bekræftes af flere danske EU-eksperter, herunder advokat Henrik Øe. Brevet kan læses her i sin fulde form.

Vi appellerer politikerne til grundigt at undersøge, hvorvidt lovforslaget er en nødvendighed – og hvis ja, hvordan administrationen skal foregå i praksis og ikke mindst folde de meget store konsekvenser ud, som det vil have for både erhvervslivet, den almindelige dansker og ikke mindst kunstnerne, som i høj grad er afhængige af disse rettighedsvederlag.

Kontaktinformation

For yderligere oplysninger kontakt forperson i Danske Scenografer, Carsten Burke Kristensen mobil: 20 30 38 60, mail: carstenkristensen@gmail.com eller forperson i Copydan Verdens TV, Jørgen Ramskov.

Danske Scenografer er en fagforening for professionelle fagpersoner, der arbejder inden for scenekunst, film/tv, udstilling mv., som bl.a. konceptuerer, skaber og designer fortællinger i rum – scenografer, production designere, kostumedesignere, lysdesignere, lyddesignere, videodesignere m.fl. Læs mere på vores hjemmeside www.scenograf.dk.