Ophavsret og rettighedsmidler

Som productiondesigner, scenograf og lysdesigner er du ophavshaver ifølge ophavsretsloven. Det betyder, at du har ret til at modtage rettighedsmidler for brugen af værket, hvis dine rettigheder er sikret i din kontrakt. Danske Scenografer modtager og udbetaler rettighedsmidler fra Copydan Verdens TV, Copydan AVU Medier, Copydan Arkiv og Copydan Kulturplus. Rettighedsmidlerne udbetales én gang om året for visninger i det forgangne år. Dvs. at visninger i fx 2022 udbetales i 2023.

Vi har en database over rettighedshavere, som tidligere har modtaget rettighedsmidler igennem os. Ud over disse, giver vi også andre potentielle rettighedshavere besked, når der åbnes for en pulje, hvis det er muligt at finde kontaktoplysninger. 

Vi modtager rapportering om visninger en gang årligt via registreringssystemet Eagle Eyes på grundlag af tv-stationernes krediteringer på kanalerne DR1, DR2, Ramasjang, TV2, TV2 Charlie og TV3, og den enkelte rettighedshaver får opgørelser over, hvilke udsendelser han/hun er krediteret for.

Der kan dog altid være en lille risiko for mangler i den information vi modtager, så kontakt os for en sikkerheds skyld, hvis du mener, at der er et af dine værker, der har været vist, og du ikke har hørt fra os.

Det lykkes dog ikke altid at finde alle relevante rettighedshavere, og da kan rettighedsmidlerne anses som ufordelbare efter 3 år og overføres til kollektiv uddeling.