Momentum for nye scenografer

22/8 2016

Der er bogstavelig talt momentum for de ny udklækkede scenografer Ida Grarup Nielsen og David Gehrt, som netop er blevet færdige på Den Danske Scenekunstskole. Ida og David har valgt at lave de to afgangsforestillinger sammen under uddannelsen, og det fortsætter de med. I denne sæson er duoen tilknyttet som faste scenografer på Momentum i Odense, men skal også bide skeer med Holberg på Aarhus Teater.

 

Vi har sat Danmarks nyeste scenografer stævne på Cafe Dyrehaven på Vesterbro i København for en snak om at være blevet færdige som scenografer.  De er begge i slutningen af 20’erne, og begge har en bachelor fra designskolen i henholdsvis København og Kolding.

 

Kalenderen er booket

Som nyuddannet kan man nemt komme til at stå i en situation, hvor det er en udfordring at få fodfæste i en branche med stramme budgetter og en hård konkurrence om opgaverne. Men Ida og David har allerede mere end en fod indenfor. I denne sæson er de faste scenografer på Momentum i Odense og skal derudover også lave en genfortolkning af Holbergs ikoniske Erasmus Montanus på Aarhus Teater med Christian Lollike som instruktør.

Ida: ”Vores årgang har som de første haft en afgangsforestilling allerede i november. Det betyder, at vi har kunnet vise vores kompetencer frem og komme i betragtning til den kommende sæson. Vi er meget glade for at have så meget at lave, og at vi kan fortsætte vores samarbejde.”

 

Er der genrer eller formater, som I hellere vil arbejde med end andre?

David: Der er mange ting, som vi endnu ikke har gjort os erfaringer med. Som udgangspunkt har vi det sådan, at alle projekter kan være spændende at arbejde med, hvis set-uppet fungerer godt. Det handler mere om, hvem man samarbejder med, end hvad det er, der bliver samarbejdet om. Rammerne er afgørende, og så er det knap så vigtigt, om det er nyskabende undergrundsteater eller melodi granprix.”

 

Scenografisk søskendepar

Ida og David har samarbejdet om opgaverne i alle fire år på scenekunstskolen, hvor der kun optages to elever på scenografilinjen hvert år. At det blev til et tæt samarbejde, lå dog ikke i kortene på forhånd.

David: ”Vi kendte ikke hinanden, før vi mødtes på scenekunstskolen. Vi blev hurtigt enige om, at det kunne være en god ide at lave projekterne sammen, og undervejs er vi blevet en form for søskende, der komplementerer hinanden utrolig godt.”

 

Hvad er jeres respektive styrker?

Ida: ”Det er meget svært at sige, for det er ikke entydigt. Men David er virkelig dygtig til at skabe klare og effektfulde billeder, hvor al støj er blevet fjernet, og der ligesom er blevet sagt ’nok er nok’.”

David: ”Ida formår at blive i processen og tænke ud af boksen, indtil alle muligheder og kroge er blevet undersøgt til bunds.”

 

Det visuelle narrativ

Hvad er scenografi?

Ida: ”Sat på spidsen skal scenografi fortælle historien for den, som ellers ikke vil forstå, hvad der foregår. Du skal i princippet kunne sidde i et japansk teater og få en god historie fortalt, selvom du ikke forstår et kvæk af, hvad der bliver sagt på scenen. Scenografien skal pirre publikums fantasi.”

David: ”Scenografi er et visuelt narrativ, der formidler gennem en sanselig oplevelse. Anvendelse af farver er godt eksempel, hvor der skabes interaktion med publikum uden, at de behøver at komme op på scenen. I Andronicus-forestillingen brugte vi et bassin med sort vand, og det fik vi meget stærk feedback på.”

Andronicus blev opført i november 2015. Læs mere om forestillingen

 

Hvad kan scenografer som indretningsarkitekter eller møbeldesignere ikke også kan?

David: ”I princippet er mange af værktøjerne de samme, men der er alligevel en meget afgørende forskel. En scenograf skaber rum til den performative krop, der skal formidle en fortælling fra scenen, igennem skærmen eller på en udstilling. En arkitekt eller designer skaber rum til den almindelige krop, som skal være i rummet, sidde i stolen eller lignende.”

 

Læs mere om David Gehrt

Læs mere om Ida Grarup Nielsen