
Setting the Stage modtager ærespris
"Setting the Stage – Danske Scenografer" har netop modtaget en ærespris forud for Praque Quadrenial 2019 (PQ). Værket blev udgivet i 2018 og viser mangfoldigheden inden for scenografisk arbejde via 12 forskellige eksempler.
"Setting the Stage" er et ontologisk værk om scenografi i praksis, og hvordan scenografi indgår i mange forskellige kunstarter og udtryksformer, herunder kostumedesign, lysdesign, udstillingsdesign, teaterscenografi, production design til film, TV og animationsfilm. Forud for PQ, der finder sted i Prag d. 6. – 16. juni, er der blevet uddelt ”The Best Performance Design & Scenography Publication Award”. "Setting the Stage" blev i denne forbindelse tildelt en ærespris.
Juryens begrundelse: ”Juryen ønsker at anerkende Setting the Stage med en ærespris for den måde, hvorpå den præsenterer og repræsenterer scenografi, dens elementer og processer, dens forskellige genrer og former, og den måde hvorpå der reflekteres over nutidens scenografiske praksis på en inspirerende facon. Formidlingen sker ikke kun gennem et skrevet narrativ, men også gennem forbløffende visuelle materialer.”
"Setting the Stage" er tilrettelagt af en arbejdsgruppe i fagforbundet Danske Scenografer. Det er også forbundet, der har finansieret værket med støtte fra en række fonde. Selve udarbejdelsen har Trine Ross og Tine Harden stået for. Trine Ross er en anerkendt kunstanmelder ved Politiken siden 1998. Hun er forfatter, foredragsholder, blogger, debattør, tv-vært, m.m. Tine Harden er en velfunderet og vidtfavnende fotograf. Hun har igennem sit mangeårige virke arbejdet med at dokumentere kunst og kultur lige fra portrætter til Statens Kunstfonds jubilæumsbog til stills til tv-serien ’Forbrydelsen’.
I en fælles udtalelse siger de: ”Vi er enormt stolte over at få denne internationale anerkendelse for "Setting the Stage". Scenografi som disciplin er under konstant udvikling, og vi håber, at vi med vores arbejde kan være med til at belyse, hvor berigende og uundværlig fagområdet er.”
Om ”Setting the Stage”
Fotografen Tine Harden har fulgt 12 danske scenografers arbejde med 12 vidt forskellige opgaver, og Trine Ross har interviewet dem. Bogen omhandler både kostumedesign, lysdesign, udstillingsdesign, teaterscenografi, production design til film, TV og animationsfilm. Danske scenografer og kostumedesignere er kendte for deres kreative løsninger. De danske scenografer løser ikke kun opgaver i Danmark, men er efterspurgte og respekterede over hele verden, fordi de repræsenterer en kunnen med mange års tradition og sans for stadig innovation.
Om Prague Quadrennial 2019
Det er 14. gang, at den største internationale festival for teater- og scenekunstdesign afholdes d. 6. – 16. juni i Prag. 79 lande er repræsenteret og flere end 800 kunstnere vil være til stede. I løbet af festivalen bliver der afholdt over 600 indslag, workshops eller foredrag. Tre temaer er gennemgående i løbet af festivalen: Fantasi, transformation og hukommelse.
Den danske stand ved PQ 2019
Danske Scenografer har valgt Julian Toldam Juhlin til at repræsentere Danmark, idet han viser en ny retning indenfor scenekunsten, hvor scenografen mere og mere bliver auteur. Han har en knivskarp kunstnerisk tilgang til sit medie og har gennem de seneste år gjort sig bemærket ved at undersøge og eksperimentere med at tage scenografi nye steder hen og gøre scenografi tilgængelig for et større publikum.